Enkele tips voor een vlotte start!

Kom met je peuter naar de open klasdag. Maak hiervoor voldoende tijd vrij.

Laat broertjes, zusjes en vriendjes vertellen over wat ze in de kleuterklas allemaal doen

Wen je kind al aan het uur van het slapengaan. De meeste 3 jarigen hebben nog 11 uur slaap nodig. Wanneer dit niet kan, zorg dan voor voldoende middagrust.

Neem kort afscheid van je kind. Het is heel normaal dat kinderen de eerste tijd huilen bij het afscheid nemen. Flink zijn, hoeft dus niet. Je kan voor je kind een grote steun zijn wanneer je begrip toont voor de moeite die het hem kost om afscheid te nemen. Neem bij protest kort en rustig afscheid en stel hem gerust dat je hem straks weer komt ophalen. Heel wat kinderen houden op met huilen wanneer ze hun papa of mama niet meer zien.

Een lievelingsvoorwerp, een knuffel, een tutje ofzo zijn altijd welkom.
Het kan je kind troost bieden op moeilijke momenten.

Geef voor de pauze en lunchtijd een drankje en eten mee waarvan je

zeker bent dat je kind het lekker vindt.

Zorg ervoor dat je kind kleding draagt die het gemakkelijk zelf aan en uit kan trekken. Liever een broek met elastiek dan met knopen en liefst géén tuinbroek (of 'salopet'). Hoe beter je kind zichzelf kan behelpen, hoe minder afhankelijk hij of zij is en voelt het zich sneller op zijn gemak.

Steek reservekleding (in plasiek zakje) in de tas van je kind. Een ongelukje is gauw gebeurd

Als je vindt dat je kind nog moet slapen, durf daar dan over te praten met de kleuterleidster.

Kleuters van de eerste kleuterklas moeten ook geen ganse dagen naar school,

maar zorg er wel voor dat er regelmaat in zit.

Dat kan ook met halve dagen. Of enkele vaste dagen in de week (minstens drie dagen). Jonge kinderen hebben nood aan herhaling en houvast. Als je het laat afhangen van toeval of een slecht humeur of ... om je kind naar school te brengen, zal je kind heel slecht gewoon kunnen raken aan de school.

Zorg voor een gemakkelijk schooltasje. Zet er de naam in van je kind.

Verlang van je kleuter niet dat hij je alles vertelt, want vaak is het nog te veel om te verwerken. Laat je kind gewoon genieten van jouw aandacht

Kinderen in de eerste kleuterklas zijn nog klein. Ze verliezen al eens gemakkelijk iets. Als je dat wil vermijden, kan je best de naam van je kind in de kleren, brooddoos, drinkbus, schooltas,... zetten.