ONS KRIEBELTEAM

Naar aanleiding van een tekst in "Klasse voor ouders" van december 2003 over het kriebelteam in Basisschool De Kriekelaar in Hofstade werd in onze school in maart 2004 ook een kriebelteam opgestart. Voordien kregen sommige klassen regelmatig een brief mee dat er luizen waren gesignaleerd in de klas. Alleen al van de gedachte aan die vervelende beestjes kregen we al "de kriebels". De ouderraad stak de koppen bij elkaar en na even rondvragen, hielp Kitty ons om van start te gaan met enkele vrijwillige ouders.

Ons kriebelteam bestaat uit 6 à 10 vrijwilligers waarvan er meestal 3 à 4 aanwezig zijn afhankelijk van de dagen dat ze vrij zijn. Ieder schooljaar starten we met een volledige screening van de basisschool en we herhalen dit na de kerst- en paasvakantie. Als er luizen gevonden of gemeld worden, wordt de volledige klas ongeveer om de 14 dagen gecontroleerd tot de klas luizenvrij is. Als kinderen hardnekkig geplaagd blijven, kan het CLB aangesproken worden voor een persoonlijke oplossing.

Na elke controle krijgen alle kinderen een brief mee naar huis met goed of slecht nieuws, waarbij de privacy zeker gerespecteerd wordt. Bij een besmetting wordt een meldingsbrief meegegeven met alle kinderen van de klas waarin we de ouders o.a. vragen om hun kinderen vooral de eerste 14 dagen meerdere keren per week te controleren en uit te kammen met een luizenkam. Om de ouders goed te informeren en documenteren wordt ook een speciale infobrief of –folder meegegeven.

Als een klas luizenvrij is, wordt een "luizenvrije melding" meegegeven.
Sinds de start van het kriebelteam zijn alle ouders goed op de hoogte. Daarom danken we graag alle vrijwilligers maar ook alle ouders voor de goede inzet en samenwerking om de vervelende beestjes uit onze school te bannen en zo het besmettingspercentage te minimaliseren.

!!! Belangrijke algemene info !!!

· Luizen zijn zeker geen teken van een slechte hygiëne. Iedereen kan er krijgen. Meld een besmetting dus direct aan de school zodat de klas kan verwittigd worden (zonder namen te noemen) en alle ouders thuis hun kinderen ook gaan controleren en alert blijven.

· Als je kind zich meer dan normaal krabt ... controleren!

· Tijdens de schoolvakanties gaan er veel kampen door en die vormen de grootste besmettingshaarden. Dus ... controleren is de boodschap!

· Een anti-luizenshampoo is en blijft een insecticide en is bijgevolg niet echt gezond te noemen. Als je dergelijke shampoo gebruikt, is die alleen nuttig in combinatie met de nat-kam-methode. Indien je genoeg tijd hebt en je alleen de nat-kam-methode 14 dagen lang om de 2 à 3 dagen heel grondig toepast, is ze zeker even efficiënt, op voorwaarde dat je het huis en de auto ook een grondige beurt geeft.

· Luizen springen niet maar kruipen. Maak uw kinderen er attent op om geen kammen of borstels uit te lenen, noch haarrekkertjes, -speldjes, -banden, mutsen noch sjaals. Luizen kunnen wel zwemmen!
. Preventief behandelen is niet goed! Zo worden de luizen resistent aan de producten.